Tandläkare i Helsingborg menar att rätt kost kan läka karies.

Det är inte bara kroppen som behöver rätt kost för att må bra. Alla har vi hört att godis inte är bra för tänderna när vi var små. Jag har pratat med en tandläkare från Helsingborg som menar att rätt kost faktiskt kan läka karies. Här kommer ett förslag på ett bra kostprogram för att läka hål i tänderna:

Animaliska livsmedel, speciellt helfeta pastöriserade mejeriprodukter (om man tål dem) och buljonger på ben. Även kött, inälvsmat, fisk och ägg.
Endast jästa spannmål, inga ojästa spannmål som havregryn, frukostflingor, kex, etc. Inget bröd utom äkta surdeg (ingredienser bör inte innehålla mjölksyra). Det bästa är att inte äta spannmål alls.
Begränsad mängd nötter, bönor i med måtta, endast om de är blötlagda över natten eller längre tid.
Stärkelserika grönsaker som potatis och sötpotatis.
En begränsad mängd frukt (en bit per dag eller mindre), och inga raffinerade sötsaker.
Kokta och råa grönsaker.
Fiskleverolja eller vitamin D3 tillskott.
Smör.
Sist men inte minst, ät ingen industriellt bearbetad mat!

Här kan du boka tid hos en tandläkare i Helsingborg, piggco.se. Denna diet skulle maximera mineralabsorptionen och samtidigt tillhandahålla rikliga fettlösliga vitaminer. Det är förmodligen inte nödvändigt att följa detta strikt. Borsta tänderna, använd tandtråd och skölj munnen efter måltiderna så kommer du också att minska risken för hål. Den diet som beskrivs ovan kan tillämpas på ett tidigt stadium, på små hål. Om du försöker att läka dina egna hål med hjälp av diet, gör det under överinseende av en tandläkare! Det ska man absolut inte undvika, menar tandläkaren från Helsingborg.

Bookmark the permalink.